Denna rapport utgör Fiskeriverkets underlag till Miljömålsrådets arbete med fördjupad utvärdering av miljömålsarbetet. Fiskeriverket har ett helt eller delat ansvar för delmål under främst miljökvalitetsmålen Hav i balans samt levande kust och skärgård och Levande sjöar och vattendrag. I rapporten redogörs för Fiskeriverkets sektorsansvar för miljömålsfrågor och analyseras sektorns påverkan på miljön. I övrigt redovisas respektive miljökvalitetmål där verket har ett ansvar, målkonflikter och synergieffekter diskuteras. Därefter analyseras delmålen och eventuella förslag till revideringar, nya delmål och åtgärdsförslag redovisas. Under delmålen rapporteras också pågående och utfört åtgärdsarbete. I bilagan redogörs vidare för konsekvensanalyser av förslag till justeringar av delmål, nytt delmål och åtgärdsförslag.
Fiskeriverket föreslår justeringar av två delmål och att ett nytt delmål införs under mljökvalitetsmålet Hav i balans samt levande kust och skärgård. Under dessa delmål föreslås också ett antal åtgärder.
Fcr delmål 4 om minskning av bifångster av marina däggdjur och fåglar föreslås att målet ändras till att bifångsterna av marina däggdjur och sjöfåglar skall år 2015 inte ha mer än försumbara negativa effekter på populationerna eller ekosystemet.
Anledningen är att målet inte kommer att kunna nås till år 2010 för alla marina däggdjursbestånd under rådande förutsättningar, samt att 1% målet saknar biologisk grund för sälbestånden. Den del av delmålet som rör vad som inte är målarter av fisk föreslås behandlas under delmålet om en Anpassning av uttaget av fisk. Konsekvensanalysen av förslaget visar att myndigheterna bör frångå att ange en viss maximal andel bifångst av marina däggdjur och fåglar. Detta kan få orimliga och omfattande negativa effekter för det småskaliga kustfisket i Östersjön och är inte biologiskt motiverat. Redskapsutveckling och samarbete med fiskarena är nödvändigt för en förbättrad situation. De åtgärder som föreslås är:
• Handlingsplan för minskade bifångster av marina däggdjur och fåglar
• Utredning med förslag för bättre uppskattningar av fritids- och binäringsfisket
• Fortsatt redskapsutveckling
Fcr delmål 5 om Anpassning av uttaget av fisk föreslås att målet ändras till att:
Uttaget av fisk inklusive bifångster skall senast 2015 ha anpassats till havens ekologiska bärkraft och förmåga till återhämtning genom ett varsamt och hållbart fiske på livskraftiga fiskbestånd.
Syftet med revideringen är att tydliggöra behovet av en ekosystemansats, göra denna mätbar och att ange en realistisk tidsplan för när delmålet kan uppnås. De åtgärder som föreslås är att:
• Överkapaciteten inom berörda fiskerier skall avvecklas enligt en anpassningsplan.
• Alternativa förvaltningsformer skall på sikt ersätta det nuvarande kvotsystemet.
• Samförvaltning skall ge ökat lokalt inflytande.
• Allt svenskt vatten skall zoneras med avseende på tillåten fiskeaktivitet
• Regelverket för tillträde till resursen skall reformeras för att tydligare styra fisket.
• Selektiva fiskemetoder och redskap skall utvecklas och realiseras i fisket.
• Förbättrad fiskekontroll skall uppnås genom effektiva rutiner och tekniskfiskeövervakning.
• Kunskap om fiske och ekosystem-baserad förvaltning skall öka.
• Aktiv påverkan inom EU-systemet skall medföra högre acceptans för svenska synpunkter.
Konsekvensanalyser av de olika åtgärdsförslagen visar att åtgärderna kan bidra till uppfyllelse av delmålet samtidigt som åtgärderna i flera fall kan gynna det småskaliga kustnära fisket. Här finns dock i vissa fall en viss risk för kompromissande mellan att gynna det småskaliga kustfisket och kostnadseffektiviteten i fisket. Fiskeriverket betonar att det är viktigt att de åtgärder som införs analyseras både utifrån vilka effekter de ger i sig och hur de samverkar med andra styrmedel och åtgärder. Att utgå från ett ekosystemperspektiv kan förutom att ge en bättre förvaltning ur ett biologiskt perspektiv även bidra till en samhällsekonomiskt mer effektiv förvaltning.
Fiskeriverket föreslår också ett nytt delmål om restaurering av kusthabitat::Senast 2010 skall berörda myndigheter ha identifierat och tagit fram regionala åtgärdsprogram för restaurering av störda kusthabitat viktiga t ex som lek- och uppväxtmiljöer för fisk.
Det finns ett stort behov av att restaurera störda havsmiljöer rent generellt men även för kustfiskbestånd. En del av detta görs under målet Levande sjöar och vattendrag för vissa kustvandrande bestånd av t ex abborre, gädda och öring. Det finns dock många områden t ex mynningsområden vid småvattendrag samt rena brackvatten- och havsmiljöer medomfattande restaureringsbehov. Förslaget innebär att ett regionsövergripande åtgärdsprogram för störda habtiat såsom t ex nyckelmiljöer för fiskars lek- och uppväxt, tas fram till 2010. Det nya delmålet skall också ses som en komplettering till delmål som berör skydd och restaurering under ”Levande sjöar och vattendrag” och ”Myllrande våtmarker” och samordning med åtgärder under dessa mål är viktig.
Konsekvensanalysen visar att nyttorna av de åtgärder som kan komma att vidtas kan bli stora men att det är viktigt att försöka väga olika åtgärders nytta i olika områden för att prioritera deåtgärder som ger mest nytta per krona.
Göteborg: Fiskeriverket , 2007. , p. 93
miljömål, ekosystem, ICES, miljöpåverkan, energi, transport, EU, förvaltning, miljökvalitetsmål, åtgärdsprogram