Konsekvenserna av det fria handredskapsfisket: Utredningsrapport januari 1992
Responsible organisation
1992 (Swedish)Report (Other academic)
Abstract [sv]
Regeringen uppdrog 1991-06-06 åt fiskeriverket att med utgångspunkt från vad som anförts i jordbruksutskottets betänkande 1990/91:22 utvärdera konsekvenserna av det fria handredskapsfisket.
Underlag till denna rapport har kommit ifrån berörda länsstyrelser, fiskeriverkets kustlaboratorium, fiskeriverkets och SCB:s fiskeristatistik samt från representanter för kustbevakningen och polisen utmed södra ostkusten.
Det är uppenbart att skador på redskap har uppstått hos ett antal yrkesfiskare som en följd av det fria handredskapsfisket. Det synes som om skadorna har varit mest omfattande i Kalmar och Östergötlands län.
Fångsterna i det yrkesmässiga kustfisket har förmodligen i vissa områden minskat som en följd av det fria handredskapsfisket. Kustlaboratoriets undersökningar avseende gädda visar att redan en måttlig ökning av sportfiskeuttaget i ett optimalt nyttjat yrkesfiskeområde kan ge betydande fångstminskningar för yrkesfisket. Om å andra sidan området är underutnyttjat kan ett ökat sportfiskeuttag medföra fångstökningar för yrkesfisket. Enligtf iskeriverkets bedömning är det troligt att en överfiskning har skett i vissa områden som en följd av det fria handredskapsfisket. Det är emellertid också troligt att det i andra områden tack vare det ökade sportfisket skett en optimering av uttaget som resulterat i en ökad avkastning.
Fångstkonkurrens och problem med att utöva fisket pga skador på redskap m m har av allt att döma inte påverkat yrkesfiskets totalfångster regionalt sett längs södra ostkusten. I fångststatiken märks ingen förändring i gäddfisket, ålfisket eller annat fiske i området som tyder på att handredskapsfiskereformen påverkat bestånden negativt.
Det fria handredskapsfisket har inneburit att resurserna för fiskevårdsåtgärder längs kusten har minskat vilket medfört ett ökat behov av statliga insatser för fiskevården.
Problemen som rör slitage på mark och vegetation och störningar av faunan (främst fågelfaunan) är enligt fiskeriverkets bedömning inte större än att de bör kunna lösas genom förbättrad information och ökat skydd av känsliga områden med stöd av naturvårdslagen.
För sportfisket och därtill sammanhängande verksamheter som turism har införandet av det fria handredskapsfisket varit mycket positivt. Ökade fiskemöjligheter, ökat utbyte av fisket och enklare fiskeregler är de fördelar för allmänheten av det fria handredskapsfisket som i första hand bör framhållas.
Place, publisher, year, edition, pages
Göteborg: Fiskeriverket , 1992. , p. 159
Series
Blandade rapporter från Fiskeriverket/Fiskeristyrelsen ; 1992
Keywords [sv]
handredskapsfiske, redskap, fisk, fångst, länsstyrelse, Statistiska centralbyrån, SCB, yrkesfiske, kustfiske, sportfiske, turism
National Category
Environmental Sciences
Research subject
Finance, National; Environmental Objectives, A Rich Diversity of Plant and Animal Life
Identifiers
URN: urn:nbn:se:havochvatten:diva-490OAI: oai:DiVA.org:havochvatten-490DiVA, id: diva2:1581936
2021-07-272021-07-272021-07-27