De norrländska flodkräftorna kan i framtiden utnyttjas ur flera synvinklar såsom:
□ en produktionsbas för sättkräftor för hela landet,
□ en nischprodukt för landsbygdsföretagare med lämplig mark,
□ en del i ett företagsfiske och i ett turistfisket ex för fiskeriföreningar.
Behovet av åtgärder för att skydda flodkräftan som art har föranlett Fiskeriverket att utarbeta ett förslag på aktionsprogram för flodkräftans bevarande i Sverige. Eftersom flodkräftan är hotad i hela sitt ursprungliga spridningsområde är åtgärderna inte bara av svenskt utan även av europeiskt intresse.
För den enskilde kräftodlaren i Norrland är två frågor av betydelse:
□ går det att odla kräftor med lönsamhet i Norrland?
□ vilka förutsättningar och hinder gör sig gällande?
Från Fiskeriverkets sida har man velat redovisa var kunnandet står i dag vad gäller forskning, biologi och praktiska erfarenheter. Därutöver har ekonomiska kalkyler tagits fram utifrån de biologiska och forskningsmässiga erfarenheter som kommit fram.
1988 gav Magnus Fürst ut sin senaste reviderade upplaga av ”Kräftodling i dammar” i serien ”Information från Sötvattenslaboriatoriet, Drottningholm”.
1986 genomfördes en regional undersökning över kräftbeståndet i Västemorrlands län av Thomas Birkö varvid nyttiga kunskaper om de förutsättningar och de villkor som gäller för kräftor i Norrland kom fram. Kunskap om de norrländska kräftorna kom också via de undersökningar och de försök som Sötvattenslaboriatoriet gjorde som en följd av Ljungans reglering i västra Medelpad vid Östavall och Alby.
1988 påbörjades ett sexårigt försöks-och forskningsprojekt med försöksanläggningar i Ensillre i Västernorrland och Vaine i Jämtland, vars syfte bl a var att svara på de frågeställningar som angivits ovan.
Förutom kunskaper från dessa källor har information hämtats från våra nordiska grannländer vad gäller forskning och försök med flodkräfta.
Trots de betydande insatser som gjorts av forskare och praktiker kan vi konstatera att betydande osäkerhet kvarstår i metodutvecklingen när det gäller kräftodling och då speciellt för de mer intensiva formerna.
Det är därför på sin plats att betona att de ekonomiska kalkyler som tagits fram gäller under de speciella förutsättningar som råder för just de här beskrivna fallen.
Vårt råd är därför för Dig som är intresserad av kräftodling:
□ Undersök Dina speciella förutsättningar, tänk på de speciella riskerna i norrländsk kräftodling och skynda långsamt!
□ Skaffa Dig kunskap om kräftor och kräftodling!
□ Planera Din verksamhet väl!
□ Förbered Dig väl inför kommande drift!
Göteborg: Fiskeriverket , 1999. , p. 41
flodkräfta, Astacus astacus, odling, biologi, förekomst, bevarande, damm, Norrland, Västernorrland, Jämtland, lagstiftning, affärsplan