Havs- och vattenmyndigheten och Naturvårdsverket har under 2013-2014 genomfört en översyn av dagens nationella akvatiska miljöövervakning, som genomförs inom ramen för program– områdena Sötvatten respektive Kust och hav. Havs- och vattenmyndigheten har huvudansvaret för den akvatiska miljöövervakningen och Naturvårdsverket ansvarar för övervakning av halter och effekter av miljögifter i akvatisk miljö. I denna rapport föreslås en plan för fortsatt utvärdering och uppdatering av merparten av de akvatiska delprogrammen, medan Naturvårdsverket redovisar översynen av miljögifterna i en separat rapport. Förutom de krav som redan ställs på en effektiv miljöövervakning, ställer uppföljning och utvärdering av de nationella miljökvalitetsmålen och dess preciseringar, samt andra kravställare, främst EU:s vattendirektiv och havsmiljödirektiv, delvis nya krav på en anpassning av den nationella miljöövervakningen.
Havs- och vattenmyndigheten har initierat några aktiviteter som kan bidra till aktualisering och utveckling av en fortsatt effektiv och ändamålsenlig miljöövervakning.
• För Sötvatten är arbetet med att ta fram en ny och heltäckande typologi för sjöar och vattendrag av högsta prioritet, för att sedan kunna utgöra underlag för utvärdering och utveckling av pågående delprogram. För Grundvatten har Sveriges geologiska undersökning genomfört en detaljerad genomgång av de nationella stationerna, för en förändrad provtagningsstrategi, vilket ger ett bättre underlag för verifiering av riskbedömning och statusbedömning.
• För Kust och hav har data för delprogrammet makrofauna mjukbotten utvärderats och ett förslag till anpassad provtagningsstrategi tagits fram. Förslaget kommer att utvecklas och förankras för en samverkan mellan regional och nationell miljöövervakning. Den metodik som använts kommer i mån av tillämplighet också att användas för utvärdering och uppdatering av övriga delprogram.
Havs- och vattenmyndigheten planerar att successivt uppdatera den nationella akvatiska miljöövervakningen genom att:
• genomföra utvärderingar och successiva förändringar av övervakningsprogrammen för sjöar, vattendrag, grundvatten, kust och hav, med syftet att all data som insamlas ska kunna användas för flera ändamål
• utveckla miljöövervakningen för att uppfylla kravställarnas behov, när förutsättningar finns
• kvalitetssäkra och förenkla tillgängligheten av miljödata
• i dialog med myndigheter som representerar sektorer i samhället med stor påverkan på vattenmiljön söka bred samverkan i frågor rörande övervakning av vatten
• delta aktivt i regionala konventioner, i EU:s CIS-arbete (Common Implementation Strategy), samt i arbetet med att ta fram en ny datainsamlingsförordning, för kommersiellt utnyttjad fisk, i syfte att utforma gemensamma program för övervakning och datainsamling, för att säkerställa en kostnadseffektiv och tillräcklig övervakning
• vägleda miljöövervakningen med avseende på kvalitet, datatillgänglighet och utförande.
• Havs- och vattenmyndigheten planerar fortsatt nära samarbete med Naturvårdsverkets genomförande av miljögiftsövervakning 2015-2020 inom programområdena Sötvatten och Kust och hav, enligt plan (Naturvårdsverket 2014).
Göteborg: Havs- och vattenmyndigheten, 2014. , p. 94